Theremin
25/11/2012 · Cables i botons

theremin-moderno

· Per fi, una màquina que no ha desaparegut! L’aparell d’avui segur que us sonarà més que els anteriors, i per això us parlaré més de l’inventor que de l’instrument…
El 1896 naixia a Sant Petersburg (Rússia) León Sergeivich Termen, que el 1926 va desenvolupar el Thereminvox o Etherphono, mes conegut simplement com Theremin.

La vida d’en Termen va ser de tot menys tranquil·la: Després de presentar els primers prototips del Theremin per Europa, el jove professor es va mudar a Estats Units, i va aconseguir la patent del seu aparell al 1928. A New York, on se’l coneixia com a León Theremin, es movia entre l’alta societat americana a qui naturalment procurava treure el màxim rendiment econòmic per finançar els seu experiments. Als nous rics americans els fascinava la seva imatge de savi estrafolari i el seu estudi, més semblant a un laboratori de ciència ficció que a un estudi musical, estava ple d’aparells electrònics a mig desenvolupar i efectes lluminosos, fins i tot un prototip de televisió en color!

theremin260

Al 1938 Termen va ser segrestat al seu apartament de Nova York, on convivia amb la ballarina afroamericana Iavana Williams, per agents dels serveis secrets soviètics, traslladat a la URSS i acusat de propaganda anti-soviètica per en Stalin. Tot i que a occident es va especular sobre la seva imminent execució, Termen va ser traslladat a l’inhumà camp de treball siberià de Magadan, on va ser obligat a treballar en diversos projectes electrònics experimentals pels serveis secrets soviètics. Per exemple, va desenvolupar el primer aparell d’escolta secreta que va existir, amb el qual va supervisar tant les escoltes secretes a l’Ambaixada dels Estats Units com a l’apartament privat d’Stalin. Per aquests serveis, i una vegada rehabilitat, va aconseguir la primera condecoració de la URSS, la condecoració Stalin de primera classe. El professor Theremin va continuar ensenyant música al conservatori de Moscou, tot i que no va seguir investigant en el camp de la música electrònica. L’ideologia soviètica de postguerra imposava l’idea de que la música moderna era degenerada i perniciosa, i es va arribar a atribuir a Termen la frase “L’electricitat s’ha de reservar per a l’execució de traïdors” (!!!!)

Clara_Rockmore_Theremin

Curiosament, mentre tot això passava a la URSS, el Thereminvox va tenir un desenvolupament brutal a Estats Units. El seu ús es va extendre i popularitzar, afavorit per les interpretacions de destacats thereministes clàssics com Clara Rockmore, Paul Robeson o Lydia Kavina, i finalment  també per bandes sonores com la mítica sèrie “Star Trek”, estrenada el 1966.

Abans de morir el 1993, el professor León Theremin va fer una última visita a Estats Units, i es va poder sentir novament i per última vegada el so del Theremin a les mans del seu creador… Però, com funciona el Theremin? Paciència, el més que ve parlarem del perquè de les dues antenetes i de l’influencia que van tenir en una figura definiva de la música electrònica com va ser Robert Moog.

Text: Ferran Solans

Deixa un comentari