Entrevistem als Puput!
19/06/2016 · Entrevistes, General, News


Puput_6

· Comencem, qui sou els Puput?

Puput som cinc amics del Bages prou folls com per destinar el nostre temps a intentar crear alguna cosa especial a través de la Música i a compartir-la amb qui ho vulgui.

· Anem als principis dels temps, tots us coneixeu, veniu de vàriesbandes que molts coneixem però altres persones no, ens podeu explicar com vacomençar l’aventura de Puput?

El Jordi Portabella feia temps que volia donar forma a un munt de cançons i d’idees que ballaven pel seu cap. Un cop va veure clar que no es tractava d’un caprici sinó d’una necessitat va reunir la banda que encara som avui. Caràcters, relacions, orígens musicals diferents… els perills semblaven evidents, però el potencial era enorme! Estem molt contents de constatar que hem aconseguit fer de les diferències valors positius que dia a dia enriqueixen la nostra música i enforteixen la nostra amistat.

 

· Sorprèn, que coneixent una mica la vostra trajectòria perseparat, (Plouen, Toia, Gossos, Chill Out, Boogie Dreams…) al juntar-voshagueu creat aquest monstre anomenat Puput, la música es bastant diferent alque fèieu abans, com aneu a parar a aquest tipus de música, diguem-ne, més introspectiva?

Jo hi afegiria Grip, que tot i ser molt curt va ser molt intens i el primer cop que el Juanjo, el Lluís i el Jordi P vam tocar junts. Les persones que formem el grup no hem canviat tant. El món de Puput ja era part de tots nosaltres. Les situacions personals, l’entorn, la banda sonora de cadascú en un moment concret, els músics amb qui vols compartir un projecte… tot són factors que condicionen la forma que prendrà cada projecte. L’únic que ha passat és que el Jordi ha viscut amb intensitat i emoció un discurs i una estètica musical i que ha sabut trobar uns músics que hi han connectat i s’hi han lliurat enterament precisament pel que deia fa un moment. Perquè aquest món ja existia dins de cadascun de nosaltres.

Puput_19

 

· Sona a disc màgic, pot ser que em soni a mi que estic mig tronat, però el trobo un disc perfecte per a perdre’m per les muntanyes fresques de bon matí, buscàveu aquest só més fosc, més paisatgístic amb aquesta segona referència?

Cadascú rep de maneres diferents una obra musical. La que expliques tu, en qualsevol cas, coincideix perfectament amb les idees primeres del disc. D’alguna manera aquest segon disc cerca (tant en la composició com en l’escolta) la creació d’espais que facilitin un diàleg de la persona amb sí mateix i la seva espiritualitat i se serveix del contacte amb la natura com a part inherent en la recerca del coneixement humà. La confluència dels tres elements, un mateix, l’espiritualitat i la natura la trobem, d’una manera molt especial, en l’experiència vital del Jordi P a Montserrat.

Puput_7

· Tots assumiu el vostre rol a dins la banda, jo us trobo més alloc, quins canvis més grans noteu valtros en referència al vostre primer treball?

En primer lloc, el primer disc era més un calaix de sastre, una orgia excitada de cançons que encara ara ens encanten! El segon disc és molt més conscient pel que fa a l’ordenació del repertori i als ambients que es pretenen provocar. En segon lloc, degut a les intencions que hem explicat abans, volgudament hem evitat grans sotracs que en el primer disc sí que hi eren, que ens segueixen atraient moltíssim, però que en aquest disc concret no volíem que poguessin trencar l’escenari que volíem dibuixar. En pro d’aquesta idea hem arriscat no oferint alguns recursos que potser algun amant del primer disc pot trobar a faltar. Si és així, jo recomanaria fer una escolta entregada del disc i amb un altre esperit.

· A les lletres i els títols, s’intueix quelcom“clerical”, quelcom “espiritual”, que voleu transmetre amb les vostres cançons?

Dono per contestada la pregunta.

· Tinc especial devoció per cada ún dels vostres temes, i un dia,voldría ser com valtros, com ho feu alhora de composar, es propossen idèes, esporten acords, com ho feu?

La recepta és secreta! Corrent el risc de sonar simple, sí Puput fos un riu la font original seria el Jordi P. El Castellar de m’hug del Llobregat, per entendre’ns. D’allà en surt l’idea original i primera, l’essència. Segons la cançó, ens trobem primer dos o tres i anem provant, jugant, aportant, desestimant, modificant… sovint fem propostes molt diferents entre sí. Del que n’estem més orgullosos és de com respectem i provem totes les propostes per molt que d’entrada a algun de nosaltres ens puguin semblar inviables. D’aquesta manera, la forma final que pren la cançó ens la creiem tots, és de tots, no imposada. I això es nota moltíssim! Per exemple en els concerts.

· El só, l’atmòsfera que et crea al escoltar-lo amb uns bons auriculars em flipa, es nota molt cuidada la forma, a on heu gravat i masteritzat aquest treball?

En aquests punts la feina del Juanjo és vital.És qui ajuda a convertir el concepte de sò que volem al disc.En el seu estudi de mastering és on em grabat i treballat el disc,excepte la grabació de la bateria que la vam fer amb en Frank Rudow a Cal Pasteller.El sò que busquem és atmosfèric per tant és important cuidar-lo.

Puput_27

· Seguim, com funcionen els vostres concerts, a Manresa ho peteu,i a fora?

És veritat que a casa ens van molt bé. A fora, l’afluència de públic depèn de molts factors. Però estem molt contents perquè fins i tot quan hi ha hagut poca gent la recepció ha sigut sempre espectacular. Sempre rebem agraïments emocionats i que sabem que són sincers. I això no té preu!

· Que hi trobarà el públic a un concert de Puput, es moltdiferent a escoltar-los en CD?

Ufff! No té res a veure! El millor seria demanar-ho a algú que conegui els discos i que hagi vingut a algun concert. A nivell de repertori sovint afegim algun tema que no hem gravat, però essencialment toquem els temes dels discs. Fins aquí la coincidència. Una altra cosa és com fem aquests temes. Crec que tot va a parar al mateix d’abans, com que ens ho creiem i ho vivim tant, això es transmet d’una manera única i molt especial en els concerts. Tenim dates que póguem posar aquí perquè us poguem veure endirecte? Desde que vem estrenar el disc l’any passat al Kursaal de Manresa, hem fet molts concerts per Catalunya. Ara aquest estiu pararem una mica la màquina dels directes, ja que tenim ganes de centrar-nos en la composició del tercer disc. Farem poques actuacions i en llocs especials, com el que vam fer aquesta setmana al Konvent. Aviat s’anunciarà alguna altra data maca.

Puput_13

 

· Que tal veieu el panorama de concerts a Catalunya, molta gentes queixa de poca afluència (si, jo en sóc un), hi ha alguna formad’omplir sales sense ser una superbanda?

El temari general és complicat cert..Falta cultura de concerts.O és un tot o res.I la panacea depèn de tants factors que es fa difícil veure amb claretat el perquè de tot plegat.Nosaltres som molt conscients de com està tot plegat però estem contents del caminet que anem fent.Disfrutant.

· Bé, doncs, gràcies pel vostre temps, i us veig als concerts!!!

Si voleu escoltar el formidable “Upupa Epops” premeu el link insensats!

Text: Sergi Vila

Fotos: Sergi Vila

 

Deixa un comentari